Следвайте Гласове в Автор: Месогейски митрополит Николай  Всъщност Рождество Христово е

...
Следвайте Гласове в Автор: Месогейски митрополит Николай  Всъщност Рождество Христово е
Коментари Харесай

Да си спомним и за Бога на Коледа

Следвайте " Гласове " в 
Автор: Месогейски митрополит Николай  

Всъщност Рождество Христово е за множеството от нас ден, в който ние не помним, а забравяме още повече Бога. Ние честваме едно езическо и комерсиално Рождество: изпълнени с цветни светлини улици, илюзорна светлина на гирляндите, изкуствени елхи, ястие и пиянство, коледни сладкиши, замяна на дарове, предчувстване на почивни дни, очакване на тринадесета заплата… и Коледа свършва. С препълнен корем и опустошено сърце. Христос го няма на никое място. Всичко това в реалност няма никакво отношение към смисъла на празника и носи единствено отчаяние: празникът е станал нереалност, изродил се е до комерсиален обред в един безверен и унищожен свят.
Измамата на ”комерсиалната ” Коледа – това е първата машинация. Но има и втора, и тя е още по-коварна и фина. Това е измамата на ”социалната ” Коледа: да възприемаме този ден като ”празник на домашната естетика, фамилен празник ”. Така ни внушават сладникавите холивудски коледни филми, блудкавите песнички от малкия екран и радиото.
Да, Коледа е обвързвана със фамилните полезности, само че тя не е успех на дребното блаженство на дребния човек в неговия дом, не е празник на еснафското благоденствие. Семейството на християнина – това не са единствено неговата брачна половинка и деца. Това е великото семейство на човешкия жанр, за който умря на кръста Спасителят. Нашите близки – ближни – са всички хора на този свят.

Тогава какво е Коледа? Как да я посрещнем – почтено, човешки и християнски, а не пошло-езически и филистерски? Какъв е смисълът на този ден?
Нека се освободим от визията за Коледа като нещо обвързвано с материални богатства, дарове, декорации, даже с пътувания и почивки на курорти… Днес с това я свързват езичниците. Това е езическата визия за празника, езическият метод на неговото посрещане. Но за нас, християните, дано това бъде ден на духа, а не празник на плътта. Нека масата ни не бъде претрупана с излишества. Простотата и умереността са добродетели на християнина. Нима Спасителят на света се е родил, с цел да имаме мотив да угаждаме на червата си? Вместо към скотски угощения да се стремим към хляба на ангелите, към сладкото угощение на вярата, на правдата, на християнската наслада. Вместо ние, ситите, да раздаваме дарове на други сити, дано се лишим от нещо в помощ на страдащия близък. Да посетим болния, да подслоним бездомния, да нахраним гладния. Това ще е нашият коледен подарък за Господа. Вместо да украсяваме стените на дома си, да украсим душата си. Та помислете, каква бедност е това, когато къщата ни е цялостна с камбанки, елхички и цветенца, а сърцето ни тъне в мрак и нечистотия!
Вместо далечни пътувания да правим единствено едно – пътешествието на влъхвите: Да идем във Витлеем и да забележим случилото се там, за което ни възвести Господ (Лук. 2:15). Какво е за нас Рождество? Събитие, което се е случило в миналото в едно палестинско село? Или нещо, което визира персонално всекиго от нас? За какво ни благовести този ден – за коледните промоции и разпродажби? Или за това по какъв начин Спасението на света се ражда в мизерия и примирение? За това по какъв начин Бог разкрива безкрайната Си обич към човечеството и се облича смирено в нашата бедност?
Времето преди Коледа е благословено време. Нека се подготвим почтено за нея, с цел да я посрещнем по този начин, както прилича на християни: да пътуваме през цялото това време духом към Витлеем, с цел да пристигнем в точния момент за раждането на Господа и да се радваме – не съгласно духа на този свят, не дружно с този свят, а дружно с евангелските пастири и с Ангелите.
Нека Бог да даде на всички вас да видите Христос – освен лежащия във витлеемските ясли, само че на първо място в яслите на вашите души. Амин.
Източник: pravoslavie.ru
Превод: Андрей Романов
 
 
 
 
23 Дек 2022284522 Дек 2022294722 Дек 20221091321 Дек 2022434220 Дек 2022437716 Дек 20223265КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202283509 Дек 2022120517 Дек 2022116217 Дек 2022385
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР